Mire jó a törzskönyv?

( Részlet a “Családtagunk az amerikai staffordshire terrier” című könyvből )

 

Fontos! Egy amstaff tenyésztő nem ad törzskönyv nélkül kiskutyát, mert ennek hiányában nem tudjuk igazolni a származását. Törzskönyv nélkül egyáltalán nem lehetünk biztosak benne, hogy fajtatiszta kiskutyát kínálnak fel nekünk. Sajnos sokan árulnak olyan kiskutyákat, akik csak hasonlítanak az amstaffra. Sok olyan esetről hallani, hogy igazolatlan származású, de egyébként szép kölykök miután felnőnek, bizony nem fajtatiszták. Mivel nehéz megállapítani, főleg egy laikusnak, egy 6-8 hetes kiskutyáról, hogy fajtatiszta-e vagy sem, ezért a törzskönyv nélküli kutya keveréknek minősül, és az esetek túlnyomó részében valóban az is. Napjainkban viszont internetes hirdetőoldalak zsúfolásig vannak olyan hirdetésekkel, ahol amstaff kölyköknek hirdetett kiskutyák már 6-8 hetes korban színeikben és jegyeikben sem emlékeztetnek fajtatiszta amstaffokra.

A törzskönyv tehát nem felesleges luxuscikk, hanem a fajtatiszta kutya tartozéka. A törzskönyv tartalmazza a kutya minden fontos adatát. – Mikor, hol és kinél született, milyen számon regisztrálták és az egyedi azonosítójának (chip vagy tetoválás) számát is. Meg lehet tudni belőle, hogy az ősei 4 generációra visszamenőleg milyen betegségekre lettek szűrve, továbbá a vizsgáikat, és kiállítási eredményeiket. Ha egy adott kutyafajtát választunk társnak, az két dolog miatt lehet: tetszik nekünk a külleme, és a fajtára jellemző viselkedése, karaktere. Azt, hogy egy kutyafajta milyen külső és belső tulajdonságoknak kell hogy megfeleljen, a fajtastandard határozza meg. Azért is fontos a törzskönyv, mert így lehet reális esélyünk arra, hogy találjunk egy számunkra megfelelő, az adott fajta külső és belső tulajdonságait magán viselő kutyát. Ha pl. csak az egyik nagyszülő nem az adott fajtához tartozik, akkor már a keverék jelleg nemcsak a küllemén látszhat, hanem kedvencünk viselkedésén is.

Kiskutyavásárlásnál a következő fogalmakkal találkozhatunk a minőség fokozatait illetően:

A tenyészminőség: A kutya, ha elérte a tenyésztési korhatárt, a tenyészszemlén tenyészthető minősítést kap. Amennyiben mégsem kap, átminősül hobbi minőségűnek.

A show minőség: A kiskutya adottságai arra mutatnak, hogy helyes táplálás, nevelés mellett lehetősége lesz kiállításokon nyerni, amennyiben az adott kiállítás napján kiváló kondícióban és szőrben, megfelelően be van mutatva. Ez nem azt jelenti, hogy minden kiállításon nyerni fog. (Ilyen nincs, és ilyet nem garantálhat senki.)

Hobbi minőség: A kiskutya olyan hibával rendelkezik, ami miatt nem lesz alkalmas tenyésztésre és kiállításra. Ezek olyan hibák, amik nem rontják a kutya életminőségét, de a tenyésztésből mégis kizáró okok lehetnek. Pl: Előnytelen szín, törött farok, harapáshiba…

Fontos! A tenyésztő csak abban az esetben adhat garanciát, hogy az általa kínált kiskutya egészséges lesz, ha a szülők rendelkeznek egészségügyi szűrésekkel. Ennek tudatában állíthatja bizonyos betegségekről, hogy az a mi kedvencünket a jövőben nem fogja terhelni.

Mit jelent, ha felülbélyegzett egy törzskönyv? Pontosan annyit jelent, amennyi rá van írva. Többféle felülbélyegzés létezik. „Korhatár alatti párosítás”: Ez azt jelenti, hogy az egyik szülő (vagy mindkettő), nem érte el a tenyésztésbe vétel korhatárát, mikor a fedeztetés történt. Ettől függetlenül nincs kizárva, hogy jó minőségű szülőktől származik az alom. „A szülő nem rendelkezik az előírt minősítéssel”: Ez azt jelenti, hogy az egyik szülő (vagy mindkettő), nem rendelkezik tenyészengedéllyel. A kutyák tenyészszemlén történő bemutatásuk során kaphatják meg a „tenyészthető” minősítést, amennyiben megfelelnek néhány alapvető elvárásnak. Ha vásárolni kívánt kiskutyánk törzskönyvén ezeket a felülbélyegzéseket látjuk, nyugodtan kérdezzünk rá az okokra. Pl: A szülők nem jelentek meg tenyészszemlén, vagy megjelentek, csak „nem tenyészthető” minősítést kaptak. Ha nem jelent meg, miért nem jelent meg? Esetleg, túl agresszív, vagy túlságosan félős, foghibás, törött farkú, félheréjű…stb. Ha megjelentek, és nem kapták meg a tenyészengedélyt, miért nem kapták meg?

Szeretnénk hangsúlyozni az egészségügyi szűrések fontosságát, leginkább azért, mert sokszor a leendő gazdik egyáltalán nem tájékozódnak a fajtát érintő gyakori betegségekről, és nem is érdekli őket, azt mondván, hogy ők csak hobbi célra, családi kutyát szeretnének. De, ha jobban belegondolunk, számukra a legfontosabb, hogy kutyájuk mentes legyen olyan betegségektől, ami megrövidítheti kedvencük életét, és megkeserítheti az egész családét. Miért? Mert pl. az ataxiás, vagy a diszpláziás kutyákon a tünetek általában az első néhány évben nem jelentkeznek. Sajnos a legtöbb esetben akkor jelentkeznek a problémák, amikor a kutya felnőtté vált és igazi tagja lett a családnak.

Amennyiben valaki szeretne egy szép és egészséges amstaffot családi kutyának, házőrzőnek, valóban nincsenek tenyésztési ambíciói, kiállításra sem szeretné vinni, és ezért nem szeretne, vagy nem tud nagyobb összeget áldozni kutyára, akkor sem célszerű felkeresni olyan „tenyésztelepeket”, ahol se egészségügyi szűrései, se kiállítási eredményei, és esetleg még törzskönyve sincs a kutyáknak. Mivel egy egészséges fajtatiszta kutyát szeretnénk, a legcélravezetőbb, ha felvesszük normális tenyészetekkel a kapcsolatot, és megkérdezzük, hogy van-e hobbi minőségű eladó kiskutya. (Normális tenyészetnek hívhatjuk azt, ahol a kutyáknak vannak egészségügyi szűrései, kiállítási eredményei, és az interneten megtekinthetjük, vagy nyomon követhetjük a tenyésztő munkásságát.) Amennyiben nincs, elő is jegyezhetünk ilyenre. Mint fentebb említettük, a hobbi minőségű kutya olyan apróbb hibával rendelkezik, ami az életminőségét nem befolyásolja, de a tenyésztésben mégsem vehet részt. Ilyen kiskutyák bizony a leghíresebb tenyészetekben is születhetnek. Amennyiben a tenyésztő meggyőződik arról, hogy jó gazdik leszünk, alacsony, akár önköltségi áron kaphatunk szép és egészséges kutyát.

Felvehetjük a kapcsolatot a fajtamentőkkel, és ellátogathatunk menhelyekre, hisz ott is találhatunk amstaffot. Rendkívül nemes dolog, ha egy ilyen helyről fogadunk örökbe kutyát. Ha idegenkedünk az idősebbektől, megkérhetjük őket, hogy értesítsenek, ha kölyök, vagy fiatal kutya kerül a gondozásukba. Sajnálatos módon az ünnepek után (főleg karácsonykor) kerül a legtöbb kutya menhelyekre. Ilyenkor visznek haza a legtöbben meggondolatlanul ajándékba kutyát olyan emberek, akik még néhány hónapra sem tudnak előre gondolkodni.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, és felhívni az emberek figyelmét arra, hogy óriási felelőséget vállalnak, azzal, ha hazavisznek egy kiskutyát, legyen az bármilyen fajtájú. A legtöbb embernek könnyen meglágyul a szíve egy aranyos kölyökpofi láttán. Sokan nem mérlegelnek, és nem gondolkodnak előre, hogy oldják majd meg kutyájuk ellátását, ha pl. nyaralni mennek, elköltöznek kertes házból lakásba… Továbbá 12-15 évig teljes ellátást kell biztosítani neki, mindennapi étkezés és friss ivóvíz formájában, az időközben felmerülő esetleges orvosi költségekről nem is beszélve. Világviszonylatban nézve hazánk a kutyatartás élmezőnyébe tartozik, de sajnos nem a minőségében, hanem a mennyiségében. Évről évre rengeteg kutya születik, szinte minden kertes házban és lassan már lakásokban is van kutya, sokszor nem is egy. Ennek mellékhatásaként rengeteg kutya kerül utcára, menhelyekre.