Egészség

Az amerikai staffordshire terrierre jellemző örökletes betegségek közül a fajtát leginkább érintő betegsége: A Csípőizületi diszplázia (HD) és
a Cerebellar ataxia (NCL-A).

Ataxia (NCL-A)

Az ataxia egy neurológiai rendellenesség, amire nincs gyógymód. Sajnos az ezt szabályozó rendellenes gén meglehetősen széles körben elterjedt a fajtában, mert a késői tünetek (ált. 3-5 éves kor) miatt az érintett egyedek gyakran belekerültek a tenyésztésbe.A kezdeti tünetek, hogy a kutya kissé ügyetlen, néha inog. Ez az ügyetlenség idővel rosszabbodik és hamarosan a kutya állandóan felborul, elveszti egyensúlyát.

A betegség kialakulása a különböző kutyákban eltérő lehet. Néhány kutyában lassan, míg más kutyákban rohamosan. Nincs gyógymód. Nem lehet kezelni vagy legalább enyhíteni ezen genetikai betegség által okozott problémát. A normális élet lehetetlen. A gazdák általában 7-8 éves kor körül választják az euthanáziát.

A cerebellár ataxia autoszómális recesszív tulajdonságként öröklődik, ami azt jelenti, hogy a kutya az adott gén 2 hibás példányát kell örökölje – az egyiket az apától a másikat az anyától.
MENTES (clear) – 2 normál másolata az adott génnek. A kutya mentes és az utódainak nem ad át hibás gént.
HORDOZÓ (carrier) – 1 normál másolat és 1 hibás másolat az adott génre nézve. A kutya nem lehet beteg, de a hibás gént hordozza és az utódainak örökítheti.
ÉRINTETT (affected) – 2 hibás másolata az adott génnek. A kutya érintett a betegségben és az utódai 100%-nak átadja a hibás gént.

Meg kell jegyezni, hogy 2 mentes szülő utódai egyértelműen mentesek lesznek és nem igényelnek vizsgálatot.

Ha valaki amstaffot vásárol, kérje el a szülők ataxia vizsgálati eredményeit.

2008-óta van vizsgálat erre a betegségre. A tenyésztőknek nincs oka, hogy ne vizsgáltassák a kutyáikat.

Mastaff tagoknak a szűrés 8000.- huf

http://www.seqomics.hu/hun/index.php?option=com_content&view=article&id=16:4-anim&catid=8:services&Itemid=120

Vizsgálathoz Kérőlap letölthető az alábbi linken! 20150101_Seqomics_AnimalHealth_order_form_HUN
!!! FIGYELEM!!!
A Seqomics által kért vizsgálat olcsóbb és gyorsabb!

Antagene Magyarázat

 • Order: Megrendelés
 • Owner: Tulajdonos
 • Last name: Vezetéknév
 • First name: Keresztnév
 • Address: Lakcím
 • Postcode: Irányítószám
 • Town: Város
 • Country: Ország
 • Phone: Telefonszám
 • Specie & Breed: Faj, Fajta
 • Common name: Hívónév
 • Registered name: Törzskönyvi név
 • Identification: Megjelölés (válaszd a chipet)
 • Enter the identification number: Írd be a chip számot
 • Please confirm the identification number: Írd be újra a chip számot
 • Sex: Ivar
 • Date of Birth: Születési dátum
 • Pedigree number: Törzskönyvi szám
 • Colour: Szín
 • I already have the ANTAGENE DNA sampling kit (or I have performed a blood sample): Rendelkezem már mintavevő kit-tel (vagy vérből kérem a vizsgálatot)
 • DNA tests: DNS teszt
 • Az Ataxia teszt 10% kedvezményéhez írd be ezt a kódot: 15ANTHNCLA (61,2€ az alap 68€ helyett)
 • Ha Ataxia tesztet és származási tesztet is igényelsz akkor 15% kedvezményt kapsz a 2 szűrés árából, ehhez pedig ugyan csak ezt a kódot írd: 15ANTHNCLA ( 96,05€ az alap 113€ helyett)

Csípőizületi diszplázia (HD)

A diszplázia (vagy dysplasia) – görög eredetű – szó rendellenes fejlődést jelent. A diszplázia kifejezést a kutyák mozgásszervi betegségeivel kapcsolatban a csípő, a könyök ill. a vállizület fejlődési rendellenességeire használjuk, amikor az izületeket alkotó csontvégek ill. az azokat borító porcfelületek nem illeszkednek megfelelően egymáshoz. Ebből az „illeszkedési hibából” eredően a későbbiek során részleges izület ficam (subluxáció), porckopások, degeneratív izületi elváltozások (arthrózis) alakulhatnak ki a diszplázia típusától és súlyosságától függően. A diszplázia enyhébb formáinál a kutya akár tünetmentesen is leélheti az életét, súlyosabb  diszplázia estén viszont komoly mozgászavar, állandósult izületi fájdalommal járó sántaság is kialakulhat.

Fontos tudni, hogy általában a mentes, majdnem mentes és enyhe (!) kategóriák tenyésztése ajánlott, míg a közepes ill. súlyos kategóriákba tartozó kutyák tenyésztése nem etikus. Tehát a bizonyítványon szereplő „enyhe” diszplázia itt csak egy tenyésztői kategóriát jelöl, amivel még tenyészthető is a kutya.
A klinikai értelemben vett diszplázia, tehát a diszpláziája miatt sántító kutyák esetében a betegség tüneteit enyhébb vagy súlyosabb formában mutató kutyák általában a röntgenkép alapján a súlyos, ritkábban középsúlyos kategóriákba esnek.

Amikor a diszplázia fokozatairól ill. az ehhez tartozó röntgen elváltozásokról beszélünk elsősorban tenyésztői értelemben vett diszpláziáról beszélünk (lásd. a diszplázia formái). Ennek megfelelően Magyarországon ill. Európában az FCI (Federation Cynologic Internationale) ajánlásoknak megfelelően öt fokozatot különböztetünk meg. A diszplázia szűrésről kiállított igazolásokon is ez az öt fokozat szerepelhet.

Mentes minősítést (HD-, A, -) kaphat a kutya ha a combcsontfej és az acetabulum (medence vápa) kongruens, az un. Norberg-szög 105 fok vagy nagyobb, az un. cranialis acetabularis perem ép, kerek lefutású, az izületi rés kerek lefutású, egyenletesen tág. ((Norberg féle szögnek a combcsontfejek középpontját öszekötő vonal és a combcsontfejek középpontját az elülső ill. dozalis acetabulum vonalának metszéspontjával összekötő vonal által bezárt szöget nevezzük.))

Majdnem mentes (vagy átmeneti forma) a minősítés (HD-/+,B)  ha a combcsontfej és az acetabulum enyhén inkongruens, a Norberg szög 105 vagy nagyobb, esetleg kisebb 105 foknál de az izület kongruens.

Enyhe diszplázia a minősítés (HD+,C) ha a combcsontfej és az acetabulum inkongruens, a Norberg szög 100 vagy nagyobb, a cranialis acetabularis perem kissé ellaposodott, enyhe arthrotikus jelek lehetnek a combcsontfejen ill. combnyakon.

Közepes diszplázia a minősítés (HD++,D) ha kifejezett inkongruencia van a combcsont és a medencevápa között, a Norberg szög 90 foknál nagyobb, a cranialis acetabularis perem ellaposodott ill. arthrotikus jelek vannak a combcsontfejen ill. combnyakon.

Súlyos diszplázia a minősítés (HD+++,E) ha a csípőizület subluxált (részlegesen ficamodott), a Norberg szög 90 foknál kisebb, a cranialis acetabularis perem ellaposodott, a combcsontfej ellaposodott, deformált ill. kifejezett arthrotikus jelek vannak az izületben.